Tuikkukuppi tyhjästä salsapurkista, kertakäyttölusikoista ja koristekivistä. Lusikoita meni yksi 50kpl:n pss. Liimasin lusikat ja kivet kuumaliimalla. Lyhensin lusikan vartta niin, että sitä jäi jäljelle pari-kolme senttiä. Tässä on kuitenkin paras käyttää vain led tuikkua tulipalovaaran takia.
perjantai 18. joulukuuta 2015
torstai 17. joulukuuta 2015
Teekuusi
Postasin aiemmin kuusen, joka oli tehty suklaasta. Ystävälle, jolle ei suklaa maistu, tai joka arvostaa enenmmän terveellisempää vaihtoehtoa, voi joulumuistamisena viedä teekuusen! Kokoa kuusi hänen lempiteestään. Onko muita ideoita, mistä näitä kuusia voisi kasata?
Joulutortut
Kaikilla taitaa olla se oma lempijoulutortturesepti, jota on tottunut käyttämään. Itselläni se on tämä äidiltäni peritty, jolla tulee mielestäni parhaat tortut.
1kg voita
2 kanamunaa
n.1kg vehnäjauhoja
3dl vettä
4tl leivinjauhetta
1tl etikkaa
Ensin nesteet sekaisin, sitten joukkoon pehmeä rasva, lopuksi vehnäjauho johon sekoitettu leivinjauhe. Anna taikinan levätä yön yli. Itse leivon tortut valmiiksi ja pakastan, ja paistan niitä pakkasesta sitä mukaa kun niitä syödään. Paista 225 asteessa noin 15min. Voitele kanamunalla ennen paistamista, ja tortut voi laittaa uuniin jäisenä.
1kg voita
2 kanamunaa
n.1kg vehnäjauhoja
3dl vettä
4tl leivinjauhetta
1tl etikkaa
Ensin nesteet sekaisin, sitten joukkoon pehmeä rasva, lopuksi vehnäjauho johon sekoitettu leivinjauhe. Anna taikinan levätä yön yli. Itse leivon tortut valmiiksi ja pakastan, ja paistan niitä pakkasesta sitä mukaa kun niitä syödään. Paista 225 asteessa noin 15min. Voitele kanamunalla ennen paistamista, ja tortut voi laittaa uuniin jäisenä.
Fudge karkkia!
Eka kertaa kokeilin tehdä näitä fudge karkkeja. Eka satsi meni höpöksi, vaativat kyllä mittarin, jolla mitata seoksen lämpöä. Ihania tuli toisesta satsista, ja makeita! Ohjeen löysin kakkuviikarin vispailuja sivuilta täältä. Tässä vielä ohje kopioituna:
Nämä ovat helppoja valmistaa ja maku muistuttaa hieman Omaria. Tekoon tarvitsee kyllä ehdottomasti lämpömittarin.
Nämä pitää muistaa leikata vielä hieman lämpöisinä. Muuten murenevat hiukka, niin kuin itselläni kävi aluksi, ennen kuin tajusin antaa massan lämmetä takaisin huoneenlämpöiseksi...näitä kannattaa kyllä testata :P
250 ml kuohukermaa
680 gr Siro hienoa sokeria
100 gr voita
100 ml kondensoitua maitoa
2 vaniljatankoa
2 rkl glukoosisiirappia
100 gr valkosuklaata
1. Mittaa kaikki ainekset, paitsi valkosuklaa, kattilaan. Keitä niitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia, niin, että sokeri sulaa.
2. Nosta lämpöä reilusti ja anna kiehua niin, että seos kuplii. Sekoita samalla. Seos muuttuu kullanruskeaksi ja mittari näyttää 120 C°. Tähän menee n. 10-15 minuuttia.
3. Nosta seos levyltä ja kaada se eri kulhoon (mieluiten metalliseen). Ota vaniljatangot pois. Vatkaa sähkövatkaimella hissukseen n.2 minuuttia.
Sen jälkeen lisää paloiteltu valkosuklaa ja jatka vatkaamista, kunnes seos on todella paksua (ehkä 6-8min.).
4. Levitä sitten tämä paksu ja kuuma seos johonkin leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (esim. n. 25x25cm.). Anna sitten jähmettyä muutama tunti jääkaapissa, kelmu päällä.
5. Ota valmis fudge huoneenlämpöön ja leikkaa sitten paloiksi.
Nämä ovat helppoja valmistaa ja maku muistuttaa hieman Omaria. Tekoon tarvitsee kyllä ehdottomasti lämpömittarin.
Nämä pitää muistaa leikata vielä hieman lämpöisinä. Muuten murenevat hiukka, niin kuin itselläni kävi aluksi, ennen kuin tajusin antaa massan lämmetä takaisin huoneenlämpöiseksi...näitä kannattaa kyllä testata :P
250 ml kuohukermaa
680 gr Siro hienoa sokeria
100 gr voita
100 ml kondensoitua maitoa
2 vaniljatankoa
2 rkl glukoosisiirappia
100 gr valkosuklaata
1. Mittaa kaikki ainekset, paitsi valkosuklaa, kattilaan. Keitä niitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia, niin, että sokeri sulaa.
2. Nosta lämpöä reilusti ja anna kiehua niin, että seos kuplii. Sekoita samalla. Seos muuttuu kullanruskeaksi ja mittari näyttää 120 C°. Tähän menee n. 10-15 minuuttia.
3. Nosta seos levyltä ja kaada se eri kulhoon (mieluiten metalliseen). Ota vaniljatangot pois. Vatkaa sähkövatkaimella hissukseen n.2 minuuttia.
Sen jälkeen lisää paloiteltu valkosuklaa ja jatka vatkaamista, kunnes seos on todella paksua (ehkä 6-8min.).
4. Levitä sitten tämä paksu ja kuuma seos johonkin leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (esim. n. 25x25cm.). Anna sitten jähmettyä muutama tunti jääkaapissa, kelmu päällä.
5. Ota valmis fudge huoneenlämpöön ja leikkaa sitten paloiksi.
keskiviikko 16. joulukuuta 2015
Piimälimppu
Marttojen ohjeella piimälimppua. Mausteena kylläkin vain suola, koska itse en noista reseptissä mainituista mausteista pidä. Tein taikinan puolitoistakertaisena, niin siitä tuli nämä kolme leipää, jotka paistoin 1,5l:n vuokissa.
Ohje:
5 dl piimää
50 g hiivaa
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolia
1 tl anista
1 tl suolaa
1 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
siirappia ja vettä
1. Rouhi mausteet.
2. Lämmitä piimä haaleaksi. Lisää hiiva ja mausteet piimään, samoin
siirappi.
3. Alusta jauhot taikinaan.
4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
5. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja anna niiden kohota hyvin.
6. Pistele kohonneet leivät. Paista leipiä 200 asteessa noin 40 min.
7. Voitele limput ennen uunista ottoa siirappi-vesiseoksella, jos
haluat kiiltävän, tahmean pinnan.
Ohje:
5 dl piimää
50 g hiivaa
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolia
1 tl anista
1 tl suolaa
1 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
siirappia ja vettä
1. Rouhi mausteet.
2. Lämmitä piimä haaleaksi. Lisää hiiva ja mausteet piimään, samoin
siirappi.
3. Alusta jauhot taikinaan.
4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
5. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja anna niiden kohota hyvin.
6. Pistele kohonneet leivät. Paista leipiä 200 asteessa noin 40 min.
7. Voitele limput ennen uunista ottoa siirappi-vesiseoksella, jos
haluat kiiltävän, tahmean pinnan.
Piparkakkutalo
Joulumyyjäisiin pojan harrastusta varten koristeltiin tytön kanssa tämmöinen valmis anna´s piparkakkutalo, joka siis vain kasataan ja koristellaan. Näitä saa kaupasta muutamalla eurolla. Koristeissa nyt ei sinänsä mitään ihmeellistä ole, mutta minusta nuo "tiiliseinät" kettukarkeista oli ihan kiva idea, samoin "lumipallolyhdyt" valkoisista toffeekarkeista.
maanantai 14. joulukuuta 2015
Ei piparkakkutalo, vaan SUKLAATALO
Mulla ei oikein piparitalot onnistu, osat aina leviää uunissa ja niitä on vaikea kasata. Rumakin siitä aina tulee. Aina se jää syömättäkin, pölyyntyy pöydällä, kunnes siitä muutama karkki koitetaan syödä, ja sen jälkeen se joutaa roskiin. Arvostan teitä, jotka teette upeita piparkakkutaloja ja koristelette piparit kauniisti!
Mutta tämä vuonna! Luulen, että tätä talo ei jää pölyyntymään, kun sille annetaan lupa tuhoamiseen! Talo on nimittäin fazerin sinisestä suklaasta! Levyjä meni 4kpl ja tämä kasattiin sulasta suklaasta. Koristella voi mieleisekseen. Vinkkejä ja kokoamisohjeet täällä.
Mutta tämä vuonna! Luulen, että tätä talo ei jää pölyyntymään, kun sille annetaan lupa tuhoamiseen! Talo on nimittäin fazerin sinisestä suklaasta! Levyjä meni 4kpl ja tämä kasattiin sulasta suklaasta. Koristella voi mieleisekseen. Vinkkejä ja kokoamisohjeet täällä.
tiistai 8. joulukuuta 2015
Porsaita äidin oomme kaikki!! Karkkipossuja pilttipurkeista
Aikaa sitten nappasin jostain tälläisen idean, eli pilttipurkkeja, joista on tehty possuja, ja purkin sisälle laitettu geishakarkkeja. Purkin kannen spraymaalasin pinkillä maalilla. Sai suihkuttaa aika monta kerrosta, ennenkuin peittyi kunnolla. Jalkoina on puuhelmet, olisi saanut olla isommat, mutta en löytänyt tästä lähikaupoista isompia vaaleanpunaisina.
Vielä ehdit askarrella tälläisiä pikkuisia joulumuistamisia :)
Vielä ehdit askarrella tälläisiä pikkuisia joulumuistamisia :)
perjantai 4. joulukuuta 2015
Porotikkari
Pinterestistä nappasin tälläisen kivan idean, ja tein kummilapsille pienet muistamiset näin joulun alla. Eli porotikkarit!
Liitän tähän kuvan kaavasta, jolla leikkasin poron.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)